top of page

Kwasy AHA - remedium na szarą i zmęczoną skórę

Zaktualizowano: 17 gru 2023


Kwasy owocowe od dawna znane są jako wysoce skuteczne i naturalne substancje o działaniu odmładzającym wygląd skóry. W praktyce jesień i zima oraz wczesna wiosna to właśnie czas na zabiegi z wysokostężonymi kwasami AHA (skrót od nazwy grupy - alfahydroksykwasy), takimi jak kwas glikolowy, migdałowy, mlekowy itd. Substancje te występują w przyrodzie i można spotkać je m.in. w mleku, owocach (stąd też nazwa „kwasy owocowe”) i trzcinie cukrowej.

Wskazaniem do zastosowania kwasów AHA są głównie: fotostarzenie się skóry, skóra nadmiernie zrogowaciała, szara i pozbawiona blasku, elastyczności oraz przebarwienia i blizny potrądzikowe.

Najbardziej znane i najczęściej stosowane kwasy AHA to:


Kwas migdałowy (pH 1,8) należy do grupy kwasów alfa-hydroksykwasów (AHA).

Pośród innych kwasów AHA wykazuje najsilniejsze działanie bakteriobójcze. Łatwo przenika przez skórę i ma działanie wielokierunkowe.

Zabiegi złuszczania kwasem migdałowym mogą być wykonywane u każdego, zwłaszcza przy cerach problemowych. Stosowany jest też do cery mieszanej, wrażliwej, naczyniowej i łojotokowej.

Działanie kwasu migdałowego przyspiesza naturalny proces złuszczania, stymuluje odnowę warstw głębiej położonych.

Poprzez złuszczenie naskórka zapewnia równomierne rozprowadzenie pigmentu.

Stosuje się go w zabiegach odmładzających, dla cer narażonych na długotrwałą ekspozycję słoneczną, w hiperpigmentacji, przy usuwaniu blizn potrądzikowych.

Wygładza powierzchnię skóry, zmniejsza łojotok i obkurcza pory skóry.


Kwas glikolowy 40%, pH 1,5, należy do jednych z najsilniejszych kwasów w naszej ofercie.

Zima i wczesna wiosna to idealna pora serię zabiegów opartych na tym kwasie. Zabieg ten rekomendujemy dla skór dojrzałych z objawami fotostarzenia, ale też i młodszych z niedoskonałościami i przebarwieniami.

Kwas glikolowy ma najmniejszą cząsteczkę wśród wszystkich alfa-hydroksykwasów, dzięki czemu szybko i głęboko wnika w skórę. Doskonale wygładza nierówną powierzchnię naskórka, zmniejsza „pory”, blizny i zmarszczki. Ponadto przyczynia się do poprawy elastyczności i sprężystości skóry, dając efekt odczuwalnego liftingu.

Kwas glikolowy 40%:

  • polecany dla cery dojrzałej, zmęczonej, o nierównomiernej strukturze (poszerzone pory, zmarszczki, bruzdy) i ziemistym kolorycie

  • wspomaga procesy odnowy naskórkowej i syntezę włókien kolagenowych

  • napina skórę i spłyca powierzchowne zmarszczki

  • daje efekt liftingu, redukuje przebarwienia i niedoskonałości.


Kwas ferulowy jest hitem ostatnich lat. Można go, podobnie jak kwas fitowy, bezpiecznie stosować przez cały rok, również latem.

Kwas ferulowy 10%:

  • doskonale wnika w skórę z uwagi na podwyższoną lipofilowość,

  •  jako silny przeciwutleniacz, dezaktywuje wolne rodniki, w tym reaktywne formy tlenu (ROS), co doskonale chroni skórę przed fotostarzeniem,

  • regeneruje, napina skórę i spłyca zmarszczki,

  • rozjaśnia i zapobiega tworzeniu się nowych przebarwień,

  • stabilizuje inne antyoksydanty w kosmetyku, jak np. witaminę C i E,

  • pro tip - można go użyć po zabiegu mezoterapii mikroigłowej.

Efekty: Odmłodzona i zregenerowana skóra, bez silnej eksfoliacji i złuszczania naskórka.


W naszej ofercie najsilniejszym kwasem jest 35% kwas pirogronowy (pH 1,3). Wykazuje on wyjątkowo silne działanie eksfoliujące, sebostatyczne i bakteriostatyczne. Dodatkowo indukuje wzmożoną produkcję fibroblastów, a tym samym neosyntezę kolagenu, elastyny i proteoglikanów. Jego działanie jest zbliżonymi do TCA (kwasu trójchlorooctowego), jednak w przeciwieństwie do TCA, nie niesie on ryzyka nierównomiernej penetracji w głąb skóry oraz powstania przebarwień pozabiegowych.

  • polecany dla cery dojrzałej, zmęczonej, o nierównomiernej strukturze (poszerzone pory, zmarszczki, bruzdy) i ziemistym kolorycie

  • wspomaga procesy odnowy naskórkowej i syntezę włókien kolagenowych

  • napina skórę i spłyca powierzchowne zmarszczki

  • daje efekt liftingu, redukuje przebarwienia i niedoskonałości.


Kwas fitowy 25% (pH 3,0)

  • można go stosować latem z zachowaniem ochrony przeciwsłonecznej, najlepiej SPF 50,

  • jest tak łagodny, że może być stosowany nawet dla cery wrażliwej,

  • poprawia koloryt, delikatnie napina i uelastycznia skórę,

  • jako silny antyoksydant chroni skórę przed wolnymi rodnikami, a tym samym fotostarzeniem,

  • dodatkowo rolę promotora przenikania transepidermalnego – przygotowuje skórę i poprawia wnikanie w skórę witaminy C (wersja zabiegu wiosną i latem) oraz retinolu (wersja zabiegu w zimie).

 Efekty: Gładka, elastyczna i świetlista cera.


Kwasy AHA dzięki swojemu działaniu keratolitycznemu skutecznie złuszczają naskórek, przeciwdziałają pojawianiu się wykwitów skórnych, a także ze względu na właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne stosowane są w terapii przeciwtrądzikowej. Natomiast jedynym kwasem, wykorzystywanym w leczeniu zmian skórnych z grupy BHA (beta-hydroksykwasy), jest kwas salicylowy, głównie stosowany w leczeniu acne, zwłaszcza kiedy występuje wiele wykwitów skórnych i zgrubień. Działa on również antybakteryjnie i przeciwzapalnie.


Nie można nie wspomnieć o kwasach PHA (poli-hydroksykwasy), jak np. kwas laktobionowy (pH 1,9), który otrzymuje się z naturalnie występującej laktozy, jest połączeniem glukonolaktonu z cukrem galaktozą, dlatego zaliczamy go do grupy polihydroksykwasów.

Właściwości: 

  • antyoksydacyjne (zapobiega tworzeniu się zmarszczek, teleangiektazji, zwiotczeniu skóry)

  • stanowi ochronę przed skutkami działania promieni UV

  • jest humektantem - ma unikalną strukturę chemiczną, dzięki której posiada właściwości wiązania wody, co powoduje, że skóra staje się gładka i miękka, wzmacnia sie bariera naskórkowa.

  • podobnie jak inne hydroksykwasy ma właściwości złuszczające

  • może być stosowany do pielęgnacji skóry wrażliwej i suchej, naczynkowej, z trądzikiem różowatym, łojotokowym zapaleniem skóry.

Kwasy takie jak kwas laktobionowy czy glukonolakton swoimi właściwościami są podobne do kwasów AHA, jednak wykazują się znacznie łagodniejszym działaniem, nie powodując efektów ubocznych takich jak pieczenie, zaczerwienienie i nadmierne łuszczenie się skóry. I właśnie dlatego z powodzeniem stosują się w pielęgnacji cery wrażliwej, naczyniowej, w leczeniu trądziku różowatego czy łuszczycy.


Autor: Lek. Renata Florek-Szymańska

Chirurgia i Medycyna Estetyczna

,,Gabinet Laura”

Lublin, ul. Niecała 12/11A



0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Komentarze


bottom of page